woensdag 12 september 2012

Verzorging van de Maltezer





Indien je een maltheser hebt of neemt, vergeet dan niet dat de vachtverzorging veel tijd in beslag zal nemen.

Om zijn weelderige maar ook dikke vacht in orde te houden moet er bijna iedere dag tijd genomen worden voor de verzorging.  Dit moet gebeuren om klitten te voorkomen.



De belangrijkste zones waar je tijdens het borstelen moet op letten zijn de oksels, de liezen, rond het staartje en achter de oren.  Eventuele klitten moeten voorzichtig verwijderd worden. Wanneer dit te moeilijk word met borstel en kam kan men hiervoor een klittenkam gebruiken.


Met deze klittenkam snijdt men de klitten als het ware door. Bedenk echter wel dat dit steeds wat beschadiging kan aanbrengen. De vacht klittenvrij houden zodat men deze klittenkam niet nodig heeft zal steeds de beste oplossing blijven. Wees hiermee ook voorzichtig en maak geen krassen op de huid van je hond. Uiteindelijk ben je met mesjes aan het werken!


Hoe klittenvrij houden? 

Wanneer er mensen bij ons in de zaak komen raden wij aan een universeelborstel te nemen.  Veel mensen hebben deze al, maar vaak zien we dat de pinnen op de borstel niet lang genoeg zijn.  Ook bij kammen heb je veel verschil, je mag geen kam nemen die te wijde tanden heeft, want daarmee kam je niet goed uit. 


Weer voorzichtig en gebruik steeds materiaal zonder scherpe punten, zodat je de huid tijdens het kammen niet beschadigd.  Wanneer je geen knopen of wol in de vacht hebt volstaat vaak een pinnenborstel & kam... Het gemakkelijkste kan je met deze borstel de vacht in "lagen" kammen.

Wassen:
Wanneer je een Malthezer spierwit wil houden moet je hem natuurlijk regelmatig wassen.


Maltheser froefroe:
Showmalthezers hebben meestal een strik... maar bij de huishondjes word meestal een froeke geknipt.
Vaak zie ik nog dat mensen plak op het hoofd de froe afknippen, en lijken ze een patertje in huis te hebben.


More to come:
Voor mensen die graag een strikje aan hun Malthezer geven zullen we binnenkort een leuke "Bowknot" blog voorzien... met handleiding en leuke variaties... nog even afwachten dus...


Voetjes:
De ruimte tussen de voetzolen kan geknipt of geschoren worden. Het is veel properder maar ook is het voor sommige malthezers gemakkelijker. Want als de haren tussen de kussens te lang word kan het gebeuren dat ze beginnen schuiven op de tegelvloeren.  De hond heeft zo veel meer grip en je hond brengt ook minder vuil en nattigheid in huis.

Ogen!!
Een van de meest belangrijke punten bij malthezerverzorging zijn de ogen! Hier schreven we vorige maand al een handige blog over.   Waarin we verschillende producten beschrijven.

Ander handige tips zijn:
Ogen uitwrijven met watten en afgekoeld water (elke dag)

In het ooghoekje een tipje vaseline doen (elke dag)

Ook kan het regelmatig wegknippen van de haren in de ooghoeken van je hondje heel veel helpen.
Want wanneer de haren rond ogen van je hond te lang gaan worden kunnen zij de oogjes gaan prikkelen. Deze irritatie kan dan voor extra traanvocht zorgen. Wat weer zorgt voor meer bruine vlekken.
Wanneer je jezelf niet genoeg vertrouwt vraag dan aan een trimster in de buurt of je ook kan langskomen om enkel de haren rond de ogen weg te knippen. Aangezien deze waarschijnlijk toch te lang zijn voor je volgende trimbeurt zal je hiervoor een tussenbeurt moeten vragen.


De oren! 
In één van onze vorige blogs raakten we al eens de problematiek van de oorontsteking aan!Aangezien een Malthezer hangende oren heeft mag u deze zeker niet vergeten.
U moet minimum 1 keer per maand de oren nakijken (nog meer is gewenst)... doordat de oren dicht tegen de kop aangroein komt er minder lucht aan. Daardoor is de kans op ontstekingen groot.

Maar wat veel mensen niet weten is het volgend superbelangrijk punt! Doordat de Malhezer een langharig ras is groeien er ook haren in de oren! Check dit maar eens als je thuis een Malthezer lopen hebt. Deze overvloedige haargroei in de oren  kan de aanleiding tot een oorontsteking zijn.  Daarom moet je de gehoorgang schoon houden door deze haren te plukken. Dit kan je met 2 vingers of een pincet. Je zal voelen dat deze haren iet zo vast zitten als andere haren, dus je moet hier niet bang voor zijn.

Je kan dit oefenen vanaf de leeftijd van 4 maanden. Probeer hen hier vroeger aan te wennen maar let op dat de oorschelp dan nog heel gevoelig is. Probeer dan misschien gewoon een beetje te trekken dat ze dit gewoon worden, maar trek da haren nog niet uit.

Wanner de oren te vuil zijn door oorsmeer dan mag u de oorschelp reinigen met iets dat niet pluist zoals bijvoorbeeld een babydoekje.  Om het oor nog beter te onderhouden kan u het best regelmatig een oorreiniger in het oor doen. Doe de oorreiniger in en masseer het oor. Hierdoor kan de oorreiniger zijn werk doen en het vuil van binnen in het oor naar buiten brengen. Op deze manier kan u de oren van uw Malthezer proper houden. Merkt u dat uw hond constant ligt te schudden met zijn oor of eraan wil krabben, check dan of er niets mis is. Wanneer er veel vuil uitkomt en het oor ruikt zeer vies en heeft een droge of rode oorschelp aarzel dan niet de dierenarts te contacteren voor de juiste behandeling. 

Wanneer je met je hond naar een salon gaat! zorg er dan ook voor dat de trimster deze haren voor jou verwijderd! Dit behoort tot de juiste verzorging van en Malthezer in het salon! Het is alleszins geen leuke ervaring voor de hond, het verwijderen van deze haren... maar een ontsteking zal veel pijnlijker en langduriger zijn.

Merk hier de haargroep in de gehoorgang op. Deze veroorzaakt vaak ontstekingen en moet dus zoveel mogelijk verwijderd worden.


Hier werden de haren uit de gehoorgang mooi weggeplukt! Probeer steeds de oren van je maltheser vrij te houden van haartjes. Pluk deze regelmatig zelf uit, wees niet bang, je voelt dat deze haren los genoeg zitten om te plukken.


Het niet voldoende verzorgen van de oren kan leiden tot ontstekingen/infecties.
Je kan deze herkennen aan rode huid, voelt vaak warm aan en de oor lijkt uitgedroogd en is niet meer mooi glad.  Indien u dit merkt is het nodig een dierenarts te raadplegen die de nodige behandelingen kan opstarten.
 
Nagels knippen:

Dit is iets dat je zeker in het oog moet houden, en maar al te vaak vergeten wordt! Meestal tref je bij Malthezers witte nagels, en deze kan je makkelijk snel knippen. Door de nagels kan je namelijk de bloedbaan zien lopen.  Knip voor dit gedeelte.  Gebruik hiervoor steeds een speciale nageltang voor honden en begin zeker niet met een tang of andere schaar.  Indien je toch perongeluk in het leven hebt geknipt kan dit soms vreselijk bloeden. Mensen die regelmatig de nagels van hun hond knippen hebben dan beter speciaal poeder in huis om dit te stelpen. Wees echter voorzichtig met het gebruik van dit poeder, want dit is giftig indien je hond ervan zou likken.  Bij veel te lange nagels moet er soms spijtig genoeg wel in de bloedbaan geknipt worden, anders zal je hond last krijgen bij het lopen. Voorkom dus het feit dat de nagels zo lang worden, en houd ze regelmatig bij. Ben je niet zeker of zijn ze veel te lang laat dit dan doen door je dierenarts of in een hondenkapsalon.  

Heel belangrijk en toch nog het meest vergeten is het controleren van de 5de nagel. Honden hebben aan hun voorpoten (soms ook aan de achterpoten) vaak een vijfde nagel die geen contact heeft met de grond.  Een hele grote fout is dat men soms als eigenaar enkel naar de andere nagels kijkt en deze nagel vergeet. Terwijl hier het meeste kans is dat deze zouden ingroeien, aangezien ze niet van nature afslijten! Hou dit zeker goed in het oog!
 

Tanden

Van Maltezers is bekend dat ze geen superknabbelaars zijn. Probeer dit echter aan te moedigen bij uw hond om tandproblemen te vermijden.  Hiervoor zijn er vele Rawhide producten, en tegenwoordig bestaan er al kauwproducten met enzymatische toevoegingen, zodat tijdens het kauwen extra tandsteen wordt verwijderd dankzij de enzymes.  Het gevolg van het weinige knabbelwerk door de meeste Maltezers is dat ze vaak last krijgen van tandsteen.  Laat dit regelmatig nakijken door uw dierenarts. Want tandsteen kan na verloop van tijd voor ergere problemen zorgen bij uw hond zoals het loszitten van tanden, ontstoken tandvlees, tanden die eruit vallen enz... 

Wat ook kan helpen is het poetsen van de tanden.  In de reguliere handel vind je speciale tandpasta's en tandenborstels voor honden. Er is zelfs een model dat je gewoon over je vinger kan schuiven om makkelijker te voelen of je wel goed aan het poetsen bent. Probeer dit aan je Malthezer te leren vanaf hij jong is, zo zal hij dit makkelijk laten doen. Er zijn zelfs tandpasta's met vleessmaak, dus je kan het best wel aangenaam maken voor hem.  Poets ook op regelmatige basis met een speciale enzymatische tandpasta, dit is redelijk nieuw maar heel doeltreffend,  Wanneer je niet alles goed hebt kunnen bereiken zullen de enzymen zonder het poetsen wel verder hun werk doen. Deze tandpasta is voorlopig alleen nog maar te verkrijgen bij de apotheek. 

Heeft uw hondje toch overdreven veel tandsteen, bespreek dit zeker met uw dierenarts. Sommige raden dan aan om deze tandsteen onder narcose te gaan verwijderen.

Zo herken je tandsteen ea tanproblemen. 
Let ook op het rode tandvlees

Hier werd een tandsteenbehandeling toegepast.

 
 In bad


Een veel voorkomende fout die ik zie bij klanten is dat ze hun hond gewoon zonder te borstelen in bad zetten.  In veel gevallen, en zeker bij hondjes die veel wol aanmaken kan dit desastreuze gevolgen hebben. De wol begint dan aaneen te plakken en dit vormt vaak vreselijke klitten. Wij raden aan steeds voor het bad de hond helemaal goed uit te borstelen en kammen.

Om je Malthezer echt mooi te houden was je hem het best om de 2 à 3 weken. Gebruik hiervoor een speciale shampoo voor witte vachten.  Om een hond te wassen moet je hem niet echt in het water zetten zoals in een bad. Het beste kan je hem wassen zoals wij ons douchen.  De techniek die wij gebruiken is de volgende. Maak je hond volledig nat met de sproeier. Gebruik een fles met dop (speciaal om honden te wassen) of een waterflesje met sportdop. Doe hier een deel shampoo in en vul aan met water. Bij professionele en kwalitatieve hondenshampoos staat zelfs de verhouding op de verpakking.  Meng deze fles goed en breng deze mengeling aan op je natte hond. Je zal merken dat het verdelen van shampoo  hierdoor veel beter zal gaan dan wanneer je de shampoo puur op je hond zou aanbrengen.  Laat daarna de shampoo min 5 min. intrekken. Op deze manier kan de shampoo goed zijn reinigende werking uitvoeren. Spoel daarna de hond af en herhaal dit een tweede keer indien nodig. Persoonlijk wassen wij alle honden steeds 2 keer.

Vergeet zeker niet het hoofd en de zone neus-oogjes goed mee te wassen. Dit is heel belangrijk om een mooie witte maltheser te behouden. Dit zijn namelijk de zones waar ze het snel gele of vosse vlekken krijgen. Vermijd steeds shampoo in de ogen of water in de ogen.

Wat veel mensen vergeten is de hond een cremespoeling of conditioner te geven. Dit is zeker geen overbodige luxe of show zoals vele mensen denken.  De conditioner heeft wel degelijk een belangrijk nut in de verzorging van uw Malthezer.  Doordat we de hond gewassen hebben staan de schubben van de haren open, net zoals bij een mensenhaar.  Wanneer we conditioner op de vacht doen gaan deze schubben mooi sluiten en weer een mooi glad haar vormen.  Dit is beter voor het naborstelen maar zal er ook voor zorgen dat de haren minder snel gaan knopen en veel minder snel vuil gaan opnemen.

Hoe de conditioner aanbrengen hangt af van product tot product. Lees hiervoor de gebruiksaanwijzing van je gekozen conditioner.  Sommige conditioners moet je na je laatste shampoo aanbrengen op handdoekdroog haar en dan weer uitspoelen, andere conditioners zijn leave-in en mag je gewoon in de vacht laten na het wassen. En bij sommige producten kan je dit allebei.

Dep daarna de hond voorzichtig droog. Niet teveel wrijven want dan kan u er ook knopen in wrijven. Indien je droogt met de blazer, probeer hem niet te warm te zetten want dan kan je de vacht beschadigen door de hitte. 

Indien je verdere vragen of opmerkingen hebt ivm de verzorging van je Malthezer dan horen wij het graag!! Wij proberen Uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden...