zondag 19 augustus 2012

Tips voor warme zomerdagen


Hierbij willen wij enkele belangrijke tips geven om uw hond te helpen bij het warme weer.

Wij als mensen kunnen onszelf goed afkoelen bij warm weer door te zweten.  Voor honden is dit een pak moeilijker, zij kunnen niet zo goed hun warmte kwijt.  Ze zweten enkel via hun voetkussentjes, en ventileren zichzelf door te hijgen.  Dit gaat veel minder snel dan bij ons. Daarom enkele tips & tricks hoe je je hond kan steunen deze warme dagen zo aangenaam mogelijk te laten verlopen!

VERS DRINKWATER: Zorg ten alle tijde voor vers drinkwater! Ververs het water meerdere keren per dag! Voorzie tijdens deze warme dagen misschien zelf een grotere kom drinkwater, of zelfs meerdere kommen.  Zeker als je niet thuis bent. Indien je met je hond gaat wandelen of ergens naartoe moet, voorzie steeds dat je water mee hebt voor onderweg.

VERKOELING: Geef je hond een koele plaats in huis. Indien je hond niet in huis mag zorg dan dat hij buiten een koele plek kan vinden! Vermijd plaatsen die een serre effect hebben, zoals bijvoorbeeld onder golfplaten enz... Een koele plaats moet echt "cool" zijn en blijven. Laat je hond indien mogelijk in het water spelen of koel hem even af door nat te spuiten.

CONTROLE: Ben je veel of lang afwezig vraag dan misschien aan buren of familie om regelmatig je hond te controleren of het water te verversen.

EXTRA KWETSBAAR: Let zeker op met de wat wij noemen "korteneushonden"...zelfs vanaf 20 graden moeten je deze honden al extra in het oog houden. De meeste gaan normaal uit zichzelf hun lichaamsbeweging aanpassen en zich rustiger gedragen. Maar er zijn ook honden tussen die over hun eigen krachten gaan, en van geen ophouden weten. Ook bij witte honden ben je best extra oplettend: zij hebben veel meer risico op huidkanker.

ACTIEF: Met te warm weer is het best je hond niet teveel te activeren. Probeer spelen, fietsen, lopen of lange wandelingen te vermijden.
Indien je gaat wandelen: 
  • Vergelijk je hond met jonge kinderen of oude mensen. Geen te zware inspanningen op de warmste momenten van de dag.
  •  Probeer je wandeling tijdens de ochtend of 's avonds te maken. Vroeg opstaan zal verfrissend zijn voor zowel hond als baasje. 
  • Wandel op schaduwrijke plekken & maak de wandeling niet te lang, zeker op de warmste momenten van de dag.  
  • Vermijd asfvaltwegen of tegels aangezien deze heel warm zijn en koeling via de voeten dan ook niet meer mogelijk is. Beton & asfast en zand kunnen heel heet zijn nu! let hiermee op! Je kan zelfs hun kussens verbranden! Laat je hond zoveel mogelijk in het gras of op de berm lopen.
  •  Vergeet geen water mee te nemen,. Hiervoor verkoopt men ontzettend handige dispensers.
VERVELING: Als je een hond hebt die anders heel actief is, dan zal deze het niet zo leuk vinden op deze warme "rustige" dagen.  Er zijn dan leuke alternatieven om hem bezig te houden, maak het wel niet teveel inspannend voor hem.
  • Maak waterbalonnen en laat hem deze  kapot maken, hij zal deze verkoeling misschien wel leuk vinden?
  • Zet ergens een waterbak met koekjes op de bodem
  • Doe denkspelletjes of puzzels.  Hierbij moeten ze vooral mentale energie verbruiken, dit geeft hen voldoening en ze raken toch een portie energie kwijt. 
  • Indien mogelijk ga ergens met uw hond zwemmen, maar ook thuis kan je hem de nodige verfrissing bezorgen.  Niet alle honden zijn er gek van, maar je kan thuis voor hen een kinderbadje zetten. Ikzelf raad vaak een blauwe zandbakschelp aan, deze geraken minder snel stuk bij de "wildere" exemplaren.
ZWEMMEN:Wanneer je toch buitenhuis gaat zwemmen zijn er nog enkele belangrijke tips:
  • Bij langere tijd aan het water probeer je er toch best voor te zorgen dat je hond weer niet TE actief is. Vaak zijn er op deze plaatsen ook andere hondenvrienden die bvb balletjes gooien enzo... probeer uw eigen hond rustig te houden.
  • Zorg voor een schaduwplaats waar u af en toe met de hond gaat rusten.
  • Neem vers drinkwater mee, zeker naar zee... anders drinken ze bij het krijgen van dorst van het zoute water. Geef hem dus regelmatig water, zodat ze het andere water niet gaan testen.
  • Check de locatie. Indien water afgekeurd is voor mensen, laat u mssn beter uw hond er ook niet zwemmen, met warm weer kan er botulisme ontstaan in meren en plassen.
  • Spoel indien mogelijk uw hond af na het zwemmen met schoon water. zo voorkom je eventueel huidirritatie en je kan direct nakijken of  je hond geen verwondingen of teken ofzo heeft.
  • U bent niet overal welkom met uw hond, zoek een leuke plaats waar honden wel mogen zwemmen.
AUTO! Laat uw hond niet in uw auto achter bij warm weer. Zo speel je met zijn leven! Het word in een auto al snel 40°C, zelfs met de ramen open!!
  • Heb je een auto zonder airco vermijd dan lang in de wagen zitten voor de hond. Ga bijvoorbeeld nergens naartoe waar je veel kans hebt om onderweg een file te pakken. 
ZONNECREME: Voor de eigenaars van haarloze rassen, vergeet je hond niet te beschermen met een goede zonnecreme! Ook mensen met kort geschoren rassen moeten hiervoor opletten....ook uw hond kan verbranden...

EXTRA TIPS: 
Veel mensen maken gebruik van koelhalsbanden, deze bevatten speciale kristallen die wel tot 24 uur de halsslagader van de hond kunnen koelhouden.

Je kan deze op aanvraag op onze I love dogs webhop bestellen. mail naar info@doggylounge.be voor meer info.

VERWENNERIJ:
  • Watermeloen! Sommige honden kunnen genieten van een stukje verfrissend watermeloen... als ze het lusten natuurlijk.  
  • Bevroren pindakaas.
  • Enkele stukjes vlees uit de diepvries.
  • Ook kan je speciaal ijsjes maken voor je hond, deze zorgen voor extra afkoeling. De kong is hiervoor een handig hulpmiddel. Het extra voordeel van een gevulde Kong is dat honden die hun energie toch nog wat moeten kwijtgeraken zich op een rustige maar ondertussen ook verfrissende manier kunnen bezig houden.
  • Let op: als u de Kong ingevroren geeft aan de hond, laat daar dan eerst even koud water over lopen als de Kong uit de vriezer komt. Hiermee voorkomt u dat de tong van uw hond aan de Kong vast vriest!!!!
  • Enkele ideetjes: 
    • Stop het kleine gaatje van de Kong dicht met pindakaas en zet de Kong dan ondersteboven in een mok en vul hem met water, bouillon of vruchtensap. Doe hem in de vriezer. Je kunt verschillende combinaties maken van blikvoer, rijst, aardappelpuree etc.(niet zo geschikt voor binnen!).
    • Bananarama: Prak een banaan. Voeg er 2 eetlepels tarwekiemen(of muesli) en 1 eetlepel yoghurt aan toe. Doe het in één van je Kongs en laat het in vier uur tijd invriezen.
    •  Blikvoer is hier goed voor geschikt, het bestaat namelijk voor 70% uit water.
    • Veel honden zijn ook gek op rijst (of ivm. voedingsallergie): voor de vulling kunt u plakrijst gebruiken, als u er wat stukjes gekookte kip (of ander vlees waar de hond niet gevoelig voor is), kaas of worst doorheen doet heeft u een onweerstaanbare vulling. U dekt eerst het gaatje aan de onderkant af, vult de Kong met de vulling en legt deze in een kopje in de vriezer.
    • Appelmoes Kong: Dicht het gat aan de onderkant met brood. Vul de Kong met appelmoes, evt. gemengd met yoghurt en/of hondenbrokken. Zet de Kong in een kopje en plaats het in de vriezer. Na een paar uur heb je een appelmoesijsje.
    • Doe de Kong helemaal vol met de gewone hondenbrokken. Houd je vinger op de kleine opening en laat via de grote opening de Kong vollopen onder de waterkraan. Haal je vinger van het gat en laat de Kong leeglopen. Laat de Kong nog een keer vol- en leeglopen. De hondenbrokken zijn nu allemaal vochtig. Plaats de Kong voorzichtig in een beker en zet het voorzichtig in de vriezer. Haal de Kong met de aan elkaar gevroren brokken uit de vriezer.
    • Neem één snee brood en besmeer die aan een kant met pindakaas. Vouw de boterham in de Kong en de pret kan beginnen. Om het extra moeilijk te maken kan de Kong eerst nog in de vriezer.
En wil je je hond echt eens superbelonen, kijk dan eens naar dit leuke idee!

WARMTE SHOCK:  Indien je hond toch op een of andere manier te warm heeft gekregen, dan kan een  warmteshock ontstaan! zorg dan direct voor een koele plaats, bedek hem met natte handdoeken. Zorg dat hij zicht rustig kan houden en neem contact op met een dierenarts.
  
Probeer dit te voorkomen met bovenstaande tips! Want elke jaar zijn er spijtig genoeg honden die sterven door oververhitting!

Wij wensen je nog veel afkoelingspret samen met uw hond tijdens deze Hittegolf!